(Саопштење за јавност - изјава Александра Чотрића, потпредседника СПО и народног посланика)

У организацији Српског покрета обнове, Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета и ратних ветерана Југословенске војске у отаџбини, данас је на Равној Гори, код споменика генералу Драгољубу - Дражи Михаиловићу, обележена 70. годишњица победе над нацизмом и фашизмом у Другом светском рату.

„Значајан допринос тој победи дали су и борци генерала Драже Михаиловића, о чему сведоче и највиша одликовања која је добио од америчког председника Харија Трумана и француског председника генерала Де Гола“, рекао је потпредседник СПО и народни посланик Александар Чотрић.

„Генерал Михаиловић није признао капитулацију југословенске војске у априлу 1941, организовао је на Равној Гори први герилски покрет отпора у читавој тадашњој окупираној Европи, његове трупе су у јесен 1941. од Немаца ослободиле скоро целу западну Србију, диверзијама на прузи Београд - Солун у лето 1942. дао је велики допринос Ромеловом слому код Ел Аламејна, Михаиловићев покрет отпора крајем 1943. наноси огромне губитке немачким и усташким снагама у Источној Босни, у Прањанима Михаиловићеви војници и српски сељаци 1944. изграђују и ратни аеродром за отпремање неколико стотина спасених америчких авијатичара...“ подсетио је Чотрић на неке незаборавне и славне детаље из ратне биографије Југословенске војске у отаџбини и њеног команданта.

Упркос свему томе, генерал Михаиловић је постао једини у Европи и свету савезнички командант који је, након слома нацизма, осуђен на смрт и тајно погубљен.

„Проглашен је за издајника зато што се борио и против комунистичке гериле, која је у окупираној и раскомаданој Југославији покренула совјетску бољшевичку револуцију и зато што је бранио српски народ од усташког геноцида у нацистичкој хрватској држави“, нагласио је Чотрић.

„За све време трајања комунистичке Југославије, државни пројекат Павелићеве НДХ о биолошком истребљењу Срба и Јевреја није означен ни као холокауст ни као геноцид, али је Михаиловићев отпор геноциду назван геноцидом и, до дана данашњег, та срамна осуда је на снази у БиХ, у Хрватској и међу многима у Србији и Црној Гори“ - нагласио је Александар Чотрић.

„Генералa Михаиловића су комунистички победници осудили на смрт, а Анти Павелићу, фиреру геноцидне НДХ, није ни суђено“, рекао је Александар Чотрић.