На Равној гори је 14. маја, у присуству више хиљада људи, одржан Сабор поводом 75. годишњице почетка герилског отпора Југословенске војске у Отаџбини наци-фашистичкој окупацији Краљевине Југославије у Другом светском рату.

Сабор је одржан по 26. пут у организацији  Српског покрета обнове, Асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета, Удружења припадника ЈВуО 1941-1945. и Меморијалног центра "Равна гора".

У храму Светог Георгија на Равној гори служен је помен погинулим и умрлим припадницима Југословенске војске у Отаџбини и Равногорског покрета, којем су, поред осталих, присуствовали представници СПО - Спасоје Крунић, Мирко Чикириз, Александар Чотрић, Светислав Матић, Дарко Симоновић, Божидар Лапчевић, Никола Поповић, Радослав Зарић и други.

Представници СПО - Мирко Чикириз, Асоцијације - Александар Чотрић и Удружења - Љубомир Радојловић положили су венце на споменик генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу.

Скуп је почео интонирањем химне Србије "Боже правде" и химне Европе "Ода радости".

У поруци учесницима Сабора престолонаследник Александар Карађорђевић навео је да "година иза нас представља годину велике победе".

"Виши суд у Београду је рехабилитацијом генерала Драгољуба Михаиловића и мог оца Краља Петра скинуо љагу, не само са њихових имена, већ и са имена официра и војника који су се часноо борили против фашизма. Рехабилитацијом генерала Драгољуба Михаиловића и мог оца Краља Петра Другог отворен је нови пут истине која је седамдесет година скривана. На нама је данас да се с поштовањем сећамо свих официра и војника Југословенске војске у Отаџбини и да истину о њима пренесемо следећим генерацијама. Рехабилитацијом је показано да правда још увек постоји и да је достижна, а да је истина непобедива!" - поручио је престолонаследник Александар Карађорђевић, што је испраћено узвицима "Хоћемо краља!"

На Сабору су прочитане и поруке Равногорског покрета Словеније, Соколске организације Чешке Републике и српских националних организација из САД.

Присутним грађанима обратио се Љубомир Радојловић, секретар Удружења припадника ЈвуО 1941-1945, који је подсетио да је тачно годину дана раније суд рехабилитовао генерала Михаиловића, а затим је прочитао шта је о генералу после Другог светског рата у емиграцији рекао владика Николај Велимировић.

Мирко Чикириз, потпредседник СПО упоредио је личности генерала Драже Михаиловића и Јосипа Броза, указујући да је "генерал завршио највише војне школе, а да је Броз био нешколовани машинбравар, да се Дража борио за демократски поредак, а Броз за бољшевичку тиранију, да је Дража био домаћин, верник и православац из Ивањице, а Броз Хрват и католик из Кумровца у Хрватској, да се Дража у балканским и светским ратовима борио за Србију и српски народ, а Броз је био у окупаторској војсци".

"Рехабилитација генерала Михаиловића није крај, већ тек почетак наше борбе, јер је потребно да сваки човек и свака породица у Србији знају пуну истину о генералу - да је он био борац против нацизма, први герилац у Европи и противник комунистичког режима", казао је Мирко Чикириз.

Александар Чотрић, председник Асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета и народни посланик рекао је "да је Дража жив, сигурно би се одрекао оних који се позивају на њега, а раде све супротно од њега“.

„Мртвог Дражу поново убијају и срамоте његови тобожњи следбеници. Њега, кога су комунисти убили због циља да Србија буде на Западу, ови лажни Равногорци истичу као њихов антизападни, антиамерички и антиевропски симбол", указао је Чотрић.

"Дража Михаиловић је убијен пре седамдесет година само због тога што је био противник увођења бошљевизма и што је био за демократију, људска права и Србију и Југославију окренуте ка Западној Европи и Америци", поручио је посланик и председник Асоцијације.

Говорећи о будућим задацима, председник Асоцијације рекао је да ће се поштоваоци генерала Михаиловића и Равногорског покрета "борити да генерал добије своје заслужено и објективно место у средствима јавног информисања, у јавности, у уџбеницима историје, у уметности и науци, да се уреди Спомен дом генерала Михаиловића у Београду и да се по њему назову тргови, улице, мостови, установе, касарне, школе, институције и други објекти“. Чотрић је саопштио да је потребно да се „широм Србије подигну споменици Равногорском покрету и да буду рехабилитовани сви припадници Покрета, живи или мртви, у Србији, или дијаспори“. По Чотрићевом мишљењу неопходно је "да се свим оштећенима врати неправично одузета имовина комунистичким декретима и да им се плати правична надокнада за време проведено у Брозовим затворима, казаматима и логорима и зато што су прошли кроз мучења, тортуру и одузимање људских и грађанских права“.

„Тражимо да буду пописане све жртве комуниста после септембра 1944. године, да се пронађу, обележе и откопају масовне гробнице и да сви убијени буду достојно сахрањени, као и да им се подигну заслужена спомен обележја“, поручио је председник Асоцијације.

Он је у свом говору нагласио и потребу „да се јавно жигошу и осуде сви комунистички злочинци који су убијали Србе, само зато што су били Срби, православци, монархисти, Равногорци и што су се борили за свој народ“

„Борићемо се за то да се у Скупштини Србије усвоји Декларација о осуди злочина комунистичког тоталитарног режима, да се установи Дан сећања на жртве комунизма, да се донесе Закон о изградњи Меморијалног центра посвећеног борцима ЈВуО, као и да, после десет година, коначно почне да се примењује Закон о правима бораца Равногорског покрета“, закључио је Чотрић своје обраћање.