Седамдесета годишњица победа над фашизмом у Другом светском рату и седамдесет четврта годишњица од почетка герилског отпора Југословенске војске у Отаџбини нацистичком окупатору биће обележене у суботу, 9. маја на планини Равна гора.

Традиционални Равногорски сабор организују Српски покрет обнове, Републичка асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета и Удружење припадника Југословенске војске у Отаџбини 1941-1945. године. Представници ових организација обратиће се окупљеним грађанима у подне, на платоу код споменика генералу Драгољуб Михаиловићу.

У храму Светог Георгија на Равној гори претходно ће бити служен помен погинулим Равногорцима, а на споменик генералу Драгољубу Михаиловићу биће положено цвеће.

Југословенска војска у Отаџбини и Равногорски покрет пружили су значај допринос победи Савезника у Другом светском рату, због чега је генерал Драгољуб Михаиловић одликован орденима Француске, вође Покрета отпора Шарла де Гола и Сједињених Америчких Држава, председника Харија Трумана.

Организатори Сабора на Равној гори очекују да ће одлуком Вишег суда у Београду 14. маја генерал Михаиловић бити рехабилитован, односно да ће бити поништена пресуда комунистичког суда из јула 1946. године, којом је у монтираном стаљинистичком процесу проглашен кривим и осуђен на смрт.