Данас се навршава 33 године од дана када је више од сто хиљада људи на београдском Тргу слободе захтевало слободу!

Демонстрације, које је Српски покрет обнове сазвао због медијских лажи Милошевићевог режима, биле су и вапај за миром, уочи рата који се надвијао над тадашњим Југославијом.

Окупљање грађана било је мирно, док полиција није према њима применила силу, при чему су погинули демонстрант Бранивоје Милиновић и полицајац Недељко Косовић, а више стотина демонстраната је било повређено. Полиција је у здању Скупштине Србије ухапсила предсеника Српског покрета обнове Вука Драшковића. Уследило је потом хапшење и других функционера и чланова СПО у Београду и широм Србије.

Девети март 1991. године остаје уписан у историји нашег народа као један од најсветлијих датума, јер је огроман број људи показао одлучност да се боре за Србију на Западу и за европске вредности, а против источњачке аутократије и тоталитаризма.

Циљеви који су тада постављени, актуелни су и данас и остају као путоказ да Србија мора ићи у Европску унију и наставити да се европеизује изнутра.

То значи и потпуни раскид са праксом деловања служби безбедности насталих у времену тоталитаризма и њиховог ослањања на страни центар моћи, чији је циљ стално изазивање ратова и сукоба, освајања туђих територија и гушење националних права народа и демократских права грађана.

Идеал Деветог марта био је и остаје: Србија поносни члан породице слободних, демократских и просперитетних европских народа и држава.

 

ПРЕДСЕДНИШТВО СРПСКОГ ПОКРЕТА ОБНОВЕ