На данашњи дан 2000. године у Будви је извршен атентат на Вука Драшковића, председника СПО и лидера тадашње антирежимске опозиције. На њега је, док се налазио у свом стану, испаљено осам метака из пиштоља са пригушивачем, од којих су га два погодила у главу.

Будвански атентат био је наставак злочина са Ибарске магистрале, а у оба случаја Вук је чудом преживео. Када Државна безбедност Србије није успела физички да ликвидира главног противника Милошевићевог режима, прибегла је пропаганди да атентата није ни било. Томе се одмах придружио врх ДОС-а, којег је, иначе, СПО основао почетком 2000. године, а Вук му је до тада био лидер. Остали челници ДОС-а су у домаћој и међународној јавности проширили лажи да је „Вук сам пуцао на себе“ и потом су га и искључили из овог опозиционог савеза.

Несумњиво је да је атентат на Вука 15. јуна 2000. године у Будви извршила Служба државне безбедности, али је истина и да је атентат на лидера СПО настављен гнусним лажима, што је представљало удружени злочиначки подухват Милошевићевих служби и челника ДОС-а.