У организацији Српског покрета обнове у Шапцу је од 8. до 10. јуна одржана међународна конференција под називом „Подршка суседа на путу ка Европској унији“, на којој су учествовали представници политичких странака, невладиних организација и локалних самоуправа из Србије, Албаније и Црне Горе.

Учесницима Конференције у шабачком хотелу „Слобода“ обратили су се Александар Чотрић, заменик председника СПО и народни посланик, Александар Цветковић, директор СПО, проф. др Дејан Милетић, председник Центра за проучавање глобализације, Самуил Петровски, председник Еванђеоског удружења студената, Франко Мучај и Енкелед Селфо, чланови омладине Социјалистичке партије Албаније, Никола Пешић, председник Савјета младих Демократске партије социјалиста Црне Горе.

Учесници Конференције сложили су се да је „заједничка будућност региона у Европској унији и да само економски развој може допринети јачању региона у целини, његовој стабилности, а тиме и спремности да се земље овог дела Европе изборе са свим врстама изазова“.

„Искрени и отворени разговори су кључни предуслов изградње међусобног поверења и сарадње. То је циљ на коме морамо сви заједно да радимо у интересу свих грађана Западног Балкана и заједничке будућности којој стремимо“, једнодушна је оцена свих представника на Конференцији.

Говорници на скупу из Србије и гости из иностранства поручили су да се „Европска унија суочава са изазовима који не заобилазе ни наш регион, због чега је од великог значаја да односи и сарадња у региону буду изграђени на основама међусобног поверења, уважавања и разумевања, ради изградње стабилности и обезбеђивања трајног мира у региону“.

„Процеси европских интеграција мењају и државе кандидате и државе чланице Европске уније, па и саму ЕУ као целину“, због чега је став Конференције да ће „Европа којој тежимо и која се мења имати снаге за проналажење новог квалитета интеграција, као и нових путева стабилности, развоја и проширења на регион Западног Балкана“.

Функционери СПО Александар Чотрић и Александар Цветковић истакли су да је стратешки циљ Србије и главни спољнополитички приоритет пуноправно чланство у Европској унији, уз изражену спремност на даље реформисање друштва и достизање европских стандарда живота.

„Желимо да уђемо у Европску унију јер желимо и институционално да припадамо друштву европских народа, упркос актуелним изазовима са којима се суочава ЕУ“, нагласили су Чотрић и Цветковић.

Председник Извршног одбора СПО Авро Осмајлић је истакао да је одржавање предавања у оквиру оваквих конференција и организовање панел дискусија најбољи начин да се нашим активистима приближе програмски циљеви странке и да се они припреме за даљи страначки рад.

Говорећи о односу СПО према евроатлантским интеграцијама, представници СПО указали су да безбедносни, развојни и демократски разлози налажу придруживање Србије ЕУ и НАТО, јер је основна и трајна улога Северноаталантског савеза да политичким и војним средствима сачува слободу и безбедност својих чланица и да чува мир у Европи уз помоћ демократије, владавине људских права и закона.

Александар Цветковић поручио је учесницима Конференције да се никаквим нашим деловањем у садашњости не може изменити ништа што се десило у прошлости на нашим просторима, али да све што чинимо мења живот данас и, донекле, у будућности.

„НАТО није само војни, већ и политички савез. Све бивше комунистичке земље централне и источне Европе, пре него што су се придружиле ЕУ, учланиле су се у НАТО. Ова Алијанса је Словенији, Хрватској, Мађарској, Бугарској и Румунији била предворје за улазак у ЕУ, а у НАТО-су и Албанија и Црна Горе, с перспективом да ће то ускоро постати и Македонија. Ако будемо истрајавали на самопроглашеној војној неутралности, ризикујемо да постанемо црна мрља Европе или пусто острво и да будемо мимо света и времена“, поручио је Александар Чотрић.

Конференцији су присуствовали и чланови Председништва СПО Живојин Вулетић, Милан Урошевић и Горан Милосављевић.

Учеснике овог међународног скупа примио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, а домаћини из Градског одбора СПО Шабац су организовали туристички обилазак шабачких културних и историјских знаменитости.